La funció social de l’habitatge
L'accés a l'habitatge és clau per aconseguir ciutats i societats sostenibles, segures i integradores
L’habitatge és imprescindible per al desenvolupament biològic (alberg, inclemències del temps…), personal (seguretat, benestar, intimitat…) i social (relacions de convivència, de veïnatge…) i és inseparable del progrés socioeconòmic: el seu accés és clau per aconseguir ciutats i societats sostenibles, segures i integradores.
L’habitatge és un dret fonamental recollit en la declaració universal dels drets humans i un servei d’interès general que ha de ser jurídicament segur en quant a la seva tinença, adaptat al programa familiar, de qualitat, sostenible ambientalment, accessible i assequible.
El funcionament adequat del mercat de l’habitatge és clau des de moltes perspectives com la macroeconòmica, la financera i la social. Quan els preus de l’habitatge, especialment els del lloguer, augmenten:
- Molts col·lectius en resulten exclosos.
- D’altres han de suportar una càrrega excessiva per a les seves rendes.
- Es produeix un retard en la formació de llars per part dels joves que, de retruc, afecta negativament a taxa de natalitat.
- Es dificulta la mobilitat laboral.
- Augmenta la inversió de lloguer residencial, fet que deriva en un increment del preu de l’habitatge.
L’accés a l’habitatge és imprescindible per al desenvolupament biològic, personal i social i és inseparable del progrés socioeconòmic.