La problemàtica del mercat lliure d’habitatge
El mercat lliure no pot donar resposta a les necessitats de tota la població
Un 40% de les llars catalanes han de realitzar un sobreesforç per tal de pagar el lloguer. És un dels valors més elevats de la Unió Europea, 15 punts percentuals per damunt de la mitjana.
Sobreesforç en el pagament de l’habitatge de lloguer a preus de mercat:
percentatge de llars que hi destinen més del 30% dels ingressos.
Malauradament, aquesta situació és especialment greu en el cas de les rendes més baixes, que arriben a destinar entre un 50 i un 60% dels seus ingressos al pagament del lloguer.
Si tenim en compte que gairebé el 70% dels llogaters i llogateres de Catalunya es concentren als 5 primers decils de renda (és a dir, es corresponen amb les rendes més baixes), ens farem una idea més acurada de les dificultats que pateix una part important de la societat.
A la següent taula s’analitzen els costos màxims d’un lloguer sostenible per a cada un dels decils de renda. L’estudi posa de manifest com, una bona part de la població, només pot fer front sense sobreesforç a uns costos de lloguer entre els 179 i els 500€ mensuals.
Aquestes xifres evidencien clarament que el mercat lliure no pot donar resposta a les necessitats de tota la població i que calen polítiques i accions decidides en favor de l’habitatge social de lloguer si es vol lluitar contra l’exclusió residencial.
Un 40% de les llars catalanes han de realitzar un sobreesforç per tal de pagar la quota de lloguer
El greuge a les persones
amb discapacitat
En aquest context de dificultat d’accés a l’habitatge per raó del seu cost, destaca amb un especial dramatisme la situació de les persones amb discapacitat, les quals veuen agreujada la seva situació per la ínfima proporció d’habitatges disponibles, ja que menys de l’1% del parc d’habitatge és accessible.
Com a conseqüència, han d’assumir costos de rehabilitació o pagar una renda més alta per tal d’accedir a un habitatge adaptat a les seves necessitats.
Segons l’estudi “Greuge econòmic de les persones amb discapacitat de la ciutat de Barcelona”, realitzat a partir de dades de 2017, el sobrecost que suporta aquest col·lectiu és d’entre 17.700 i 41.200 euros anual